top of page

Savon de Marseille - sapunul cu o istorie

  • Writer: Andreea Ragalie
    Andreea Ragalie
  • Dec 7, 2018
  • 2 min read

Updated: Jan 27, 2019



Sapunul de Marseille este in mod traditional verde sau alb. Diferenta de culoare este data de catre uleiul predominant din compozitia acestuia, astfel cel verde contine cel putin 50% ulei de masline iar cel alb, ulei de palmier.


Ambele varietati sunt un rasfat pentru piele fiind ultra hidratante, chiar fiind recomandat persoanelor cu ten uscat sau sensibil.


Sapunul autentic este stantat cu greutatea sa in grame - o practica pastrata de a lungul a mai bine de 600 de ani. Pulberea alba, fina, aflata la suprafata sapunului este sare de mare care se topeste in contact cu apa. Aceasta caracteristica confera sapunului autenticitate si demonstreaza ca este un veritabil sapun de Marseille.


Istoria sapunului de Marseille incepand cu anul 1688


Sapunul a fost facut in Marseille inca de pe la inceputul sec. IX. La realizarea lui se folosea ulei de masline si pudra alcalina din plantele marine ale Marii Mediteranene.


In anul 1688 aceste sapunuri au devenit cunoscute sub denumirea de "Savon de Marseille" (Sapun de Marseille) datorita politicilor lui Jean-Baptiste Colbert care statuau ca sapunurile sa contina 72% uleiuri vegetale si zero aditivi.


Anii 1900


Inceputul anului 1900 a adus productia in masa a sapunurilor si detergentilor sintetici, masinile de spalat facand blocurile de sapun mai putin necesare in casele francezilor. Cu toate astea multe locuinte au continuat sa foloseasca sapunurile autentice verzi si albe datorita puritatii si a finetii pentru a spala orice, de la tesaturi, podele pana la manute mici.




In prezent


Aceasta traditie veche de mai bine de 600 de ani mai este pastrata doar de 5 producatori. Sapunul este produs de a lungul a doua saptamani, ingredientele fiind un amestec de uleiuri, pulbere alcalina din plante si apa sarata din Marea Mediteraneana, care sunt fierte timp de zece zile in cazane antice. Cand se intaresc sunt turnate intr-un cuptor deschis.


Beneficiile folosirii sapunului de Marseille


1. Acest sapun contine 72% uleiuri vegetale, nu contine parabeni, conservanti sau alte chimicale prezente in sapunurile industriale fiind considerat un produs bio. 2. Fiind un produs natural 100%, este biodegradabil si respecta mediul inconjurator. 3. Datorita compozitie sale dureaza de doua ori mai mult decat un sapun industrial, asfel fiind si mai economic. 4. Este recomandat persoanelor cu piele sensibila pentru ca nu contine substante chimice si este hipoalergenic. 5. Este indicat persoanelor care sufera de rani deschise, bataturi, iritatii, crapaturi ale pielii si acnee comuna datorita faptului ca este antiseptic si curata foarte bine pielea;

6. Folosit ca sapun pentru ingrijre corporala, hidrateaza si catifeleaza pielea. Ingredientele sale bogate în grasimi catifeleaza pielea si o hidrateaza. 7. Tine moliile departe. Daca puneti o bucata de sapun de Marsilia intre haine, insectele nu se vor mai apropia de ele. In plus, hainele vor fi parfumate si vor fi purtate cu placere. 8. Nu provoaca alergii (sapunul  verde de Marsiilia  este cunoscut pentru efectul sau antibacterian, dar si pentru cel hipoalergenic). 9. Nu contine coloranti artificiali. Culoarea sapunului este data de uleiul predominant, cel alb contine ulei de palmier iar cel verde ulei de masline. 10. Poate fi folosit cu succes la spalarea rufelor si poate sa fie folosit si pentru copii.






Comments


bottom of page